Onze eetgewoonten veranderen, en er komt steeds meer aandacht voor duurzame voeding, zoals vleesvervangers en lokale producten. En dat is maar goed ook, want de behoefte naar (goed) eten stijgt met de groei van de wereldbevolking en de welvaart. De zoektocht naar het antwoord op de vraag: “Hoe kunnen we in de toekomst 10 miljard mensen voeden?” is dan ook buitengewoon interessant en uitdagend. Daarom organiseren we voor de derde keer de Future of Food Academy, met een gloednieuw en inspirerend programma.
We zullen deze vraag benaderen vanuit de vijf A’s die het Centre for Studies in Food Security hanteert. Deze vijf A’s delen voedselzekerheid op in vijf aspecten: Availability (beschikbaarheid), Accessibility (toegankelijkheid), Acceptability (aanvaardbaarheid), Adequacy (geschiktheid) en Agency (ruimte voor actie).
Dit evenement bestaat uit 4 avonden. Het ticket dat je koopt is geldig voor alle avonden. Ga naar de website van Future Academy voor meer informatie.
Sessie 1: Availability & Accessibility
Één van de uitdagingen die de groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart met zich meebrengen is de steeds groter wordende behoefte aan eiwitten. Vlees bevat veel eiwitten, maar om dit te produceren is er veel land nodig. Daarnaast is de (ecologische) impact van deze industrie gigantisch. Tijd dus om te kijken naar alternatieve eiwitbronnen. Maar zijn die dan wel voor iedereen beschikbaar?
Niek Koning (voormalig docent aan Universiteit Wageningen) opent de avond met de Five A’s of Food Security alvorens we inzoomen op Acceptability & Accessibility.
De samenstelling van het discussiepanel zorgt voor een veelbelovende avond! Zo schuift Ira van Eelen, expert op het gebied van kweekvlees aan. Hoe ver zijn de ontwikkelingen al? En lopen wij in Nederland achter?
Met Kim Voogd bespreken we of vleesalternatieven ook van pas kunnen komen om mensen in crisisgebieden van eiwitbronnen te voorzien.
Jordi Bekker vertelt ons vervolgens wat voor rol eiwitshakes daar kunnen spelen, en of deze shakes onze toekomstige maaltijden worden.
Tot slot neemt Marjolein van der Spiegel, expert op het gebied van novel food wetgeving, ons mee in de vraag of er wel voldoende ruimte voor innovatie en experimentatie is op dit gebied.